Mer växtbaserad kost ger mer hälsa

Pia träffade Dr. David Stenholtz i samband med Davids nya bok ”Kostens Kraft”. Idag äter vi i Sverige i snitt 15% växtbaserat och en ökning skulle innebära mindre livsstilsrelaterade sjukdomar. En växtbaserad kost har fått ökad uppmärksamhet de senaste åren, både i populärkultur och vetenskapliga kretsar. Flera studier har påvisat olika fördelar med en sådan kost, men det är viktigt att nämna att forskningen i ämnet är komplex och ständigt utvecklas. Här är några fördelar som ofta nämns:

Hjärthälsa

En växtbaserad kost som är rik på frukt, grönsaker och fullkorn kan bidra till att sänka blodtrycket, kolesterolnivåerna och minska risken för hjärtsjukdomar.

Viktkontroll

Växtbaserade livsmedel har ofta lägre kaloritäthet och högre fiberinnehåll, vilket kan hjälpa med viktkontroll. Dessutom finns det indikationer på att en växtbaserad kost kan förbättra kroppens insulinkänslighet.

Antioxidanter och näringsämnen

Frukt och grönsaker är rika källor till vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan förbättra immunförsvaret och minska inflammation i kroppen.

Minskad cancer-risk

Vissa forskningar har visat att en växtbaserad kost kan minska risken för vissa typer av cancer, även om mer forskning behövs på detta område.

Miljöaspekten

En växtbaserad kost har generellt mindre miljöpåverkan jämfört med en diet som är rik på animaliska produkter. Detta inkluderar lägre vattenanvändning, mindre landanvändning och lägre utsläpp av växthusgaser.

Matsmältning

Den höga fibermängden i en växtbaserad kost kan förbättra tarmhälsan och minska risken för förstoppning och divertikulit.

Blodsocker

Forskning har också visat att en växtbaserad kost kan vara fördelaktig för att kontrollera blodsockernivåerna, vilket är särskilt viktigt för personer med diabetes eller insulinresistens.

Är du själv intresserad av att inkludera fler växtbaserade element i din kost? Varför inte testa och se hur det känns? Var noga med att öka långsamt så du och din kropp hinner vänja sig och du kommer säkert märka en förbättring inom 4-6 veckor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)