Lymfsystemet och varför lymfmassage kan vara bra


Lymfsystemet spelar en avgörande roll i vårt immunförsvar och i kroppens förmåga att transportera bort avfall och toxiner. Det består av lymfkärl, lymfvävnad (inklusive lymfknutor), och andra organ såsom mjälten, som är viktiga för att rena och filtrera lymfvätskan.

Lymfsystemets funktioner:

 1. Immunrespons: Lymfsystemet transporterar lymfocyter (en typ av vita blodkroppar) som är centrala i kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar.
 2. Transport av lymfvätska: Det transporterar lymfvätska, som innehåller proteiner, salter, glukos, och andra substanser, genom kroppen. Detta bidrar till att avlägsna avfallsprodukter som inte tas om hand av blodet.
 3. Fettabsorption: Det absorberar fetter och fettlösliga vitaminer från matsmältningssystemet och transporterar dessa näringsämnen till blodcirkulationen.

Lymfmassage

Lymfmassage är en form av skonsam massage som syftar till att stimulera lymfsystemets naturliga funktion. Genom rytmiska, cirkulerande rörelser påverkas lymfkärlen att öka flödet av lymfvätska. Detta kan hjälpa till att:

 • Minska svullnader och ödem: Lymfmassage kan vara särskilt fördelaktigt för personer som upplever svullnad eller vätskeansamling, till exempel efter operationer eller skador.
 • Förbättra cirkulationen: Genom att stimulera lymfflödet kan massage bidra till bättre cirkulation och därmed snabbare läkning av vävnader.
 • Stödja immunsystemet: Regelbunden lymfmassage kan hjälpa till att stärka immunförsvaret, vilket gör kroppen bättre rustad att hantera infektioner.
 • Detox: Massage kan främja eliminering av toxiner från kroppens vävnader, vilket kan vara fördelaktigt för övergripande hälsa.

Indikationer för lymfmassage

Lymfmassage kan vara speciellt fördelaktig för personer med följande tillstånd:

 • Lymfödem, där svullnad orsakas av lymfsystemets nedsatta funktion.
 • Personer som återhämtar sig från kirurgi, där lymfmassage kan bidra till att minska postoperativ svullnad och smärta.
 • Idrottare kan använda lymfmassage som en del av återhämtningen för att snabba på elimineringen av slaggprodukter efter intensiv träning.
 • Personer som lider av trötthet eller stress, eftersom det lugnande naturen av massage kan minska stress och främja avslappning.

Det är viktigt att påpeka att även om lymfmassage kan erbjuda många fördelar, så bör personer med vissa medicinska tillstånd, såsom akuta infektioner, hjärtsjukdomar, och vissa former av cancer, konsultera med en läkare innan de påbörjar behandlingar med lymfmassage. Det är också avgörande att behandlingen utförs av en certifierad terapeut som är välutbildad i teknikerna för lymfmassage.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

 • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
 • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
 • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)