Integrativ vård och komplementära behandlingar

Integrativ vård och behandlingsmetoder (KIM) är en holistisk och personcentrerad vårdmetod som kombinerar konventionell medicin med kompletterande och alternativa behandlingsmetoder (KAM). Syftet med integrativ vård är att fokusera på hela personen – inte bara sjukdomen eller symptomen – och att främja hälsa och välbefinnande på alla nivåer: fysisk, psykisk, social och andlig.

Den integrativa vården betonar vikten av att kombinera evidensbaserad konventionell medicin med KAM-terapier och behandlingsmetoder som har visat sig vara säkra och effektiva. Denna typ av vård tar hänsyn till individens unika behov, preferenser och livsstil för att skapa en individanpassad behandlingsplan.

Exempel på KAM-metoder som kan ingå i integrativ vård inkluderar akupunktur, mindfulness, massage, yoga, meditation, kosttillskott, örtmedicin och andra holistiska terapier. Integrativ vård betonar även betydelsen av livsstilsfaktorer som kost, motion, sömn och stresshantering för att främja hälsa och förebygga sjukdomar.

Det är viktigt att notera att integrativ vård inte innebär att man ersätter konventionell medicin med alternativa behandlingsmetoder, utan syftet är att integrera de bästa aspekterna av både konventionell och kompletterande medicin för att främja helhetsmässig vård och patientens välbefinnande. Samtidigt måste man vara försiktig med att inte använda behandlingsmetoder som saknar vetenskapligt stöd eller kan vara skadliga för patienten.

Integrativ vård kan användas inom olika medicinska områden, inklusive smärtlindring, onkologi, psykisk hälsa och kroniska sjukdomar. Det är viktigt att patienten diskuterar sina behandlingsalternativ med sina vårdgivare och tar informerade beslut om vilka behandlingar som bäst passar deras individuella behov och situation.

Ett Alternativt hopp

Om du funderar på komplementär och alternativ medicin

Alternativa och integrativa komplementära behandlingar

Webbinarium från 4 december 2020 om Alternativa och komplementära behandlingar. Inbjudna föredragshållare var Kathrin Wode, Överläkare Onkologi, Verksamhetsutvecklare, RCC Stockholm-Gotland – som pratade om vad komplementär och integrativ medicin är samt Martin Bergö, Professor Biovetenskaper och näringslära, Karolinska Institutet som vände upp och ner på vad vi trodde om antioxidanter.

Videon är nu publicerad på Palemas YouTube kanal och ni kan även kan se den direkt här nedan.

Läs mer på ki.se, vardgivarwebb.regionostergotland.se, palema.org, cancercentrum.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)