Hur näring kan minska din stress

Rätt näring, vitaminer, mineraler och en balanserad kost spelar en avgörande roll i hur väl din kropp kan hantera stress. När din kropp får de näringsämnen den behöver, fungerar dina system optimalt, inklusive de som reglerar och hanterar stress. Här är några sätt på vilka näring och kost kan bidra till minskad stress:

1. Blodsockerbalans

En balanserad kost hjälper till att reglera blodsockernivåerna, vilket är viktigt eftersom stora svängningar i blodsockret kan leda till emotionell irritabilitet och ökad stress. Komplexa kolhydrater, såsom hela korn, grönsaker och baljväxter, främjar en långsam och jämn frisättning av socker i blodet, vilket bidrar till en stabil energinivå och humör.

2. B-vitaminer

B-vitaminerna, särskilt B6, B12 och folsyra, spelar en viktig roll i nervsystemets funktion och produktionen av neurotransmittorer som serotonin och dopamin, vilka reglerar humör. Brist på dessa vitaminer kan öka känsligheten för stress. Livsmedel rika på B-vitaminer inkluderar bladgrönsaker, hela korn, kött, ägg och mejeriprodukter.

3. Magnesium

Magnesium har en avslappnande effekt på musklerna och nervsystemet och kan hjälpa till att minska känslor av stress och ångest. Brist på magnesium har kopplats till ökad stress och ångest. Magnesiumrika livsmedel inkluderar nötter, frön, bladgrönsaker och fullkornsprodukter.

4. Omega-3 fettsyror

Omega-3 fettsyror, som finns i fet fisk som lax, makrill och sardiner, samt i linfrön och valnötter, har visat sig minska nivåerna av stresshormoner som kortisol och adrenalin. De bidrar också till att förbättra humöret genom att främja hjärnhälsa.

5. Antioxidanter

Antioxidanter som vitamin C, E och betakaroten hjälper till att bekämpa den oxidativa stress som kan öka under perioder av fysisk och emotionell stress. Livsmedel rika på antioxidanter inkluderar bär, frukt, nötter, frön och grönsaker.

6. Adekvat hydrering

Vatten är avgörande för alla kroppens funktioner, inklusive de som reglerar stress. Dehydrering kan leda till ökad stress och ångest, så det är viktigt att hålla sig väl hydrerad genom hela dagen.

7. Probiotika och tarmhälsa

Det finns en stark koppling mellan tarmhälsan och hjärnan, ofta kallad ”tarm-hjärnaxeln”. En hälsosam tarmflora, upprätthållen genom intag av probiotiska och fiberrika livsmedel, kan positivt påverka humöret och stressnivåerna.

Sammanfattningsvis

Att upprätthålla en balanserad och näringsrik kost kan spela en stor roll i hur din kropp hanterar stress. Genom att inkludera en mängd näringsrika livsmedel i din kost kan du stödja din kropps naturliga förmåga att hantera stress och främja en känsla av välbefinnande. Det är också viktigt att undvika eller begränsa intaget av bearbetade livsmedel, överdrivet socker och koffein, som kan bidra till ökad stress och ångest.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)