Hormoner och hur maten påverkar

Hormoner spelar en avgörande roll i kroppens funktioner och påverkas av många faktorer, inklusive kosten. Maten vi äter kan påverka hormonbalansen direkt och indirekt genom att påverka organ som producerar hormoner, som bukspottkörteln, sköldkörteln och binjurarna, samt hormonkänsliga vävnader. Här är några grundläggande principer för hur maten påverkar hormonerna och vad du kan tänka på för att främja en hälsosam hormonbalans:

  1. Blodsocker och insulin: När du äter kolhydrater bryts de ner till sockerarter, vilket leder till att blodsockernivåerna stiger. Som svar frisätter bukspottkörteln insulin, ett hormon som hjälper till att föra socker från blodet in i cellerna där det kan användas för energi. En kost hög i snabba kolhydrater (som vitt bröd, godis och läsk) kan leda till stora svängningar i blodsocker och insulin, vilket på lång sikt kan bidra till insulinresistens och ökad risk för typ 2-diabetes och andra metabola sjukdomar.
  2. Fetter och hormonproduktion: Fetter är avgörande för produktionen av steroidhormoner, inklusive könshormonerna östrogen och testosteron. Hälsosamma fetter, särskilt omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, linfrön och valnötter, kan främja en hälsosam hormonbalans. För mycket av vissa fetter, särskilt transfetter och överdrivet intag av mättade fetter, kan dock störa hormonbalansen.
  3. Protein och hormonfunktion: Proteiner är viktiga byggstenar för kroppens vävnader och hormoner. De bidrar till att främja mättnadskänsla genom att påverka hormoner som ghrelin (hungerhormonet) och leptin (mättnadshormonet). Att inkludera en bra källa till protein i varje måltid kan hjälpa till att reglera hunger och mättnad.
  4. Fibrer och tarmhälsa: Fibrer påverkar tarmhälsan och har indirekt effekt på hormonbalansen genom att främja en hälsosam tarmflora. Detta kan påverka allt från insulinresistens till inflammation i kroppen. Fibrer hjälper också till att reglera östrogennivåerna genom att hjälpa till med dess utskiljning.
  5. Mikronäringsämnen och hormonfunktion: Vitaminer och mineraler är avgörande för att hormonproducerande körtlar ska fungera korrekt. Till exempel är selen viktigt för sköldkörtelfunktionen, och vitamin D har visat sig påverka insulinkänsligheten och olika aspekter av reproduktionssystemet.

För att främja en hälsosam hormonbalans genom kosten, kan det vara bra att fokusera på hel, obehandlad mat som grönsaker, frukter, hela korn, baljväxter, nötter, frön, magert protein och hälsosamma fetter. Att undvika eller begränsa intaget av högt bearbetade livsmedel, sockerrika drycker och snacks, samt att vara uppmärksam på att få i sig tillräckligt med fibrer, vitaminer och mineraler är också viktigt. Slutligen, att hålla sig till regelbundna måltider kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna stabila, vilket i sin tur bidrar till en mer balanserad hormonproduktion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)