Hälsa utifrån ett holistiskt synsätt

Holistisk hälsa, även känd som holistisk medicin eller holistisk vård, är ett tillvägagångssätt inom hälsa och välbefinnande som betonar helheten i en persons välmående. Istället för att bara fokusera på symtom och sjukdomar, tar holistisk hälsa hänsyn till alla aspekter av en individ – fysiskt, emotionellt, mentalt, socialt och andligt – och hur dessa aspekter samverkar för att påverka hälsan.

Holistisk hälsa bygger på följande principer:

  1. Helhetssyn: Holistisk hälsa betonar att en person är mer än bara sina fysiska symptom. Det inkluderar en förståelse för kropp, sinne och själ som en integrerad enhet.
  2. Individuell vård: Varje person betraktas som unik, och hälsosamt individuellt anpassad vård är viktigt för att adressera deras specifika behov och mål.
  3. Självläkning: Holistisk hälsa tror på kroppens och sinnet förmåga att läka sig själva. Genom att identifiera och ta bort hinder för läkning, kan kroppen återställa balansen och främja hälsa.
  4. Förebyggande åtgärder: Att fokusera på att förhindra sjukdom och främja hälsa genom en sund livsstil och förebyggande åtgärder är viktigt inom holistisk hälsa.
  5. Betydelsen av miljö och sammanhang: Holistisk hälsa tar hänsyn till hur den yttre miljön och sociala sammanhang kan påverka hälsan och välbefinnandet.
  6. Integrativt tillvägagångssätt: Holistisk hälsa främjar ofta en kombination av olika medicinska metoder och terapier för att bäst möta individens behov, inklusive både konventionell medicin och kompletterande och alternativ medicin (CAM).

Exempel på holistiska hälsofaktorer kan inkludera kost, näring, rörelse, mental hälsa, relationer, sömn, stresshantering och arbetslivsbalans.

Det är viktigt att notera att holistisk hälsa inte är avskaffande av konventionell medicin utan snarare en integrering av olika aspekter för att främja hälsa och välbefinnande på ett mer omfattande sätt. Det är alltid viktigt att konsultera en läkare eller hälsoexpert för att få en omfattande bedömning av ens hälsotillstånd och för att bestämma de mest lämpliga åtgärderna för att främja holistisk hälsa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)