Fikon – en näringsrik blomma, som du äter året om?

Jag älskar fikon i alla former, färska, torkade och som marmelad. Det finns fantastiska hälsofördelar med det underbara fikonet, så det är väl värt att äta året om! Det har en speciell smak och är fulla med näringsämnen som kan stötta din hälsa på olika sätt. De innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler och de är väldigt effektiva som laxermedel.

Rik på antioxidanter

Fikon är en kraftfull källa till antioxidanter som skyddar din kropp från att rosta inifrån kan man säga, kallas fria radikaler.

Fiberrik

Fikon har högt fiberinnehåll som hjälper till att förbättra matsmältningen, hjälper dig att tömma dig oftare, reglera blodsockernivåer och ger en känsla av mättnad.

Antiinflammatoriska och slemlösande

Har du problem med dina lungor, är förkyld och har mycket slem, har du har allergier bör du äta fikon. De har en kraftig slemlösande effekt som hjälper dina lungor.

Hjärtvänliga egenskaper:

Forskning indikerar att fikon kan bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärt-kärlhälsan. Dess innehåll av kalium och antioxidanter arbetar tillsammans för att stödja en stark och frisk hjärtfunktion.

Fikon tar hand om ditt skelett och ger energiboost

Fikon är rika på mineraler som magnesium, kalcium, folsyra och järn, vilket gör dem till ett utmärkt tillskott för att stärka ditt skelett, stödja muskelfunktionen och förhindra trötthet och anemi. De innehåller även vitaminerna A, B & C. Torkade fikon ska innehålla mer kalcium.

Naturligt sötningsmedel

Om du letar efter ett bättre alternativ till raffinerat socker är fikon det perfekta naturliga sötningsmedlet. Använd dem i smoothies eller som ett tilltugg för att tillföra sötma och näring på samma gång.

Hur äter man fikon? Jag äter dem som de är, jag tycker det är godast. Vissa häller på honung men det blir alldeles för sött för min smak. Man kan steka dem i Ghee och ha kokosgrädde (Garant) och hälla lite honung och några valnötter på. Eller gratinera dem med en bit getost på, sedan hälla honungen över. Men varför krångla till det när de är så fantastiskt goda som de är?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)