Att undvika gluten kan förbättra din hälsa

Forskningen kring gluten och dess koppling till hälsa är omfattande och har utforskat flera olika aspekter, från celiaki till icke-celiakisk glutenkänslighet och potentiella effekter av gluten på personer utan glutenrelaterade sjukdomar. Här är en genomgång av några viktiga forskningsrön:

Celiaki

Celiaki är en autoimmun sjukdom där intag av gluten leder till skador på tunntarmens slemhinna. Detta stör upptaget av näringsämnen och kan leda till en mängd symtom, både gastrointestinala (som diarré, smärta och uppblåsthet) och systemiska (som trötthet, hudutslag och järnbristanemi). Forskningen har tydligt visat att en strikt glutenfri kost är nödvändig för personer med celiaki för att förhindra symtom och långsiktiga hälsokomplikationer, såsom osteoporos och ökad risk för vissa typer av cancer.

Icke-celiakisk glutenkänslighet

Icke-celiakisk glutenkänslighet (NCGS) är ett tillstånd där individer utan celiaki eller veteallergi upplever symtom i samband med glutenintag. Symtomen kan likna de vid celiaki men utan de autoimmuna eller allergiska markörerna. Forskning visar att NCGS är en verklig entitet, men diagnosprocessen är komplicerad eftersom det inte finns några specifika biologiska markörer. En strikt glutenfri kost kan hjälpa till att kontrollera symtomen, enligt studier publicerade i tidskrifter som ”Gastroenterology” och ”Nutrients”.

Gluten och hjärnhälsa

Det har förekommit studier som undersöker kopplingen mellan glutenintag och neurologiska tillstånd, såsom ataxi och neuropati, även hos personer utan celiaki. Vissa forskare har föreslagit att gluten kan ha en inflammationsskapande effekt på nervsystemet i känsliga individer, men mer forskning krävs för att fastställa starka samband och mekanismer.

Gluten och inflammatoriska tillstånd

Gluten har också studerats i relation till andra inflammatoriska tillstånd, som t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Även om det inte finns något tydligt samband mellan gluten och IBD, har vissa patienter rapporterat symtomförbättring med glutenfri kost.

Glutenfri kosts popularitet

Det är värt att notera att glutenfria dieter har blivit populära även bland icke-celiakiska individer. Vissa tror att en glutenfri kost kan bidra till allmän hälsa och viktkontroll, men vetenskapligt stöd för dessa påståenden är begränsat. Kritiker varnar för att en obalanserad glutenfri kost kan leda till näringsbrister, speciellt om dieter inte är välplanerade.

Sammanfattningsvis är det viktigt för hälsoprofessionella att vara medvetna om den aktuella forskningen kring gluten och att ge råd baserade på vetenskapliga bevis snarare än trender. En glutenfri kost bör rekommenderas med försiktighet och endast till de individer som verkligen kan dra nytta av den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)