Hur du hamnar i lugn-och-ro-systemet

Lugn-och-ro-systemet, mer vetenskapligt känt som det parasympatiska nervsystemet, är en del av det autonoma nervsystemet som hjälper kroppen att återgå till ett tillstånd av vila och återhämtning efter perioder av stress eller ansträngning. Detta system fungerar som en balans mot det sympatiska nervsystemet, som aktiverar kroppens ”kämpa eller fly”-respons vid stress eller fara.

När det parasympatiska nervsystemet aktiveras, händer följande i kroppen för att främja lugn och återhämtning:

  1. Hjärtfrekvensen sänks: Detta hjälper till att minska belastningen på hjärtat och främjar en känsla av lugn.
  2. Andningsfrekvensen minskar: Djupa och långsamma andetag stimuleras, vilket kan minska stressnivåer och främja avslappning.
  3. Blodtrycket sänks: En minskning av blodtrycket bidrar till att minska stress på blodkärlen och hjälper kroppen att vara i ett mer avslappnat tillstånd.
  4. Muskelavslappning: Musklerna slappnar av, vilket minskar spänningar och kan minska smärta eller obehag orsakat av muskelspänningar.
  5. Förbättrad matsmältning: Det parasympatiska nervsystemet främjar matsmältningen genom att stimulera matsmältningsorganen, vilket kan förbättras när kroppen är i ett avslappnat tillstånd.

När du blir stressad aktiveras det sympatiska nervsystemet, vilket kan leda till ökad hjärtfrekvens, snabbare andning, höjt blodtryck, och muskelspänningar som en del av kroppens beredskap för snabba reaktioner. Om stressen är kortvarig och hanteras väl, kan det parasympatiska nervsystemet snabbt återställa balansen efter att stressorn är borta. Men vid långvarig eller kronisk stress kan det sympatiska nervsystemet vara överaktivt och göra det svårare för det parasympatiska nervsystemet att återställa lugn och ro, vilket kan leda till problem med hälsan över tid, inklusive utmattning, sömnproblem och matsmältningsproblem.

För att främja aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet och därmed bidra till bättre stresshantering, kan praktiker som djupandning, yoga, meditation, progressiv muskelavslappning och regelbunden fysisk aktivitet vara mycket effektiva. Dessa metoder kan hjälpa till att minska sympatisk aktivitet och främja ett tillstånd av avslappning och återhämtning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Gaia Health - Hälsoterapeut | Lymfmassör

Boka tid!

Jag hjälper dig på plats, via telefon eller online när det gäller konsultation och coaching. Lymfmassage sker på plats. Boka mig på Bokadirekt.se

  • MÖLNDAL: Mån & Sön (Lilla Götafors, Götaforsliden 15)
  • GAMLESTADEN: Tis-Ons & Lör (Kristinedals Träningscenter, Byfogdegatan 4, vån 2)
  • LINDHOLMEN: Tor (PREHAB GBG, Lindholmspiren 3B)